Är det seriöst så?!?

VARNING FÖR STARKA BILDER OCH ETT LÅNGT ÅSIKTSINLÄGG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imorse när jag vaknade gick jag in på insta och så såg jag ett konto som hette "Unhappyhorses". Personen skrev en slags reklam på en känd sida så jag tänkte liksom, why not?
Bilderna på sidan var på hästar/ekipars där men starkt ser att hästarna gapar, slänger med huvuden, tyglar är hårt dragna och bilder visar även träns med upp till tre nosgrimmor på samma häst, starka bett och det ena med det andra.
Liksom, dessa bilder är en "vardag" för många, men jag gillar hur personen tänker. Personen slänger inte skit på ryttarna, personen hänger aldrig ut någon. Personen vill bara förmedla att hästarna inte mår bra. En häst som trivs gapar inte med vidöppen mun. Hur "lugn" och "tillfredsställd" ögon och öron ser ut. Bettet är ett obehag, och hästarna försöker komma ifrån det obehagliga trycker genom att gapa och slänga med huvudet.
Ja, hästen håller upp huvudet för att ha balans eftersom den sitter i halsen, men munnen visar fortfarande obehag.
Men det var inte det här jag reagerade på. Utan det var kommentarerna bilderna hade fått. Jag blir så sjukt arg, irriterad och jag skäms över dessa människor som påstår sig veta allt om hästar, men verkligen inte kan någonting och blir sura, arga och börjar bli personliga när dem blundar för verkligenheten och skyller på annat än vad bilden medlar. Istället för att skriva "ja, bettet ser ju lite starkt ut" skriver dem "men en taggad och på häst måste man ha starka bett på för att kunna kontrollera". Är det verkligen hit vi hästmänniskor är på väg?
Ser den här hästen taggad ut? Ser hästen ut att försöka dra upp huvudet? Nej, tygelkontakten är ändå stark. Mungiporna ska inte vara så långt dragna!
En annan sak som jag faktiskt reagerade mest på det var att plötsligt kom en bild upp när en turist sitter på en turidningshäst och drar bak tyglarna vilket gör att hästen gapar och visar obehag. Ja, ni ser ju bilden här under:
 
Vill ni veta vad kommentarerna var? Djurplågeri, hemska människa, jag villa bara slå till honom etc. Jag håller med, det ser inte alls behagligt ut. Djuret, hästen visar starkt att obehaget, när ryttaren håller all balans i tyglarna,  är obehagligt. Den GAPAR.
 
Men? Vill ni veta en sak? Vi tar en likadan bild när ryttaren håller hårt i tyglarna och skapar obehag för hästen. Fast nu, tar vi en bild på en ryttare som ser ut att kunna sin sak. En ryttare som har ridit ett tag och inte är en turist på en turridningshäst:
Vad tror ni då att kommentarerna blir? Jag tror nog ryttaren vet vad man gör, hästen är övertaggad, försök själv att hålla in en stark häst utan att dra för hårt, hästen har inte ont, den gapar bara för att den vill framåt etc. kommentarerna som finns på bild är till för de två första bilderna
 
Förstår ni vad jag menar? Förstår ni vart jag vill komma med det här? När en orutinerad människa sätter sig på en häst och drar och sliter i hästens mun är det djurplågeri och smärtsamt för hästen, men om en rutinerad ryttare drar och sliter i munnen är det inte djurplågeri eller smärtsamt?! Är det verkligen så här vi ska argumentera om våra fyrbenta vänner? Är det sånt här vi ska tåla? Fast det är helt (ursäkta) jävla klart att se, hästen är i obehag. Hästen har ont. Vi pliktar oss till massa meningar och lovord att hästen går först, mår den bar mår jag bra etc men ändå så blundar vi för sånt här? Är det verkligen meningen?
 
Vill ni veta en sak? Hela ridkonceptet är djurplågeri! Tror ni mig inte? Vi rider in våra hästar genom att utsätta dem för obehag. Vill ni veta vad det kallas? Inlärd hjälplöshet
Vill ni veta en sak? När vi lär en häst att gå undan för skänkeln sätter vi dem i ett obehag där det finns två utvägar. Två sätt att undvika obehaget. Atagligen går dem undan för skänkeln, som vi ber dem om, och när de gör det slutar trycket från skänkeln och då lär sig hästen "när det där obehagliga trycket kommer ska jag gå åt andra hållet, då slutar det!". Det andra sättet är ju att bli vild och fly från obehaget. Men sånna hästar, som gör det naturliga för flykt och bytesdjuret häst gör, kallas "problemhästar".
Vill ni veta en till sak? När vi lär hästen att gå i form eller "dra ner huvudet" utsätter vi dem för obehag. Trycket ifrån tyglar och bett gör ont på dem. Så när vi håller i tyglarna har hästen två utvägar. Vi vill ju ha den mest "snälla vägen". Att hästen undviker trycket genom att dra ner huvudet. Då håller vi inte lika hårt i tyglarna vilket minskar obehaget. Om dem försöker fly och kämpa emot för att få bort det obehaget kallas dem som sagt problemhästar. Därför anledningen att ge eftergift i tid. För att lära hästen hur djupt den behöver gå. Ja ni fårstår ju själva hur enkelt det är för en häst att arbeta ihjäl sig. Den tyr sig till oss människor då vi lär den det. Den har lärt sig leva med oss och våra påhittade sätt att få dem att leva.
 
En sak som är säker att hästmänniskor alltid kommer vara naiva. Vilja bortförklara sig. Men om folk bara försöker se det ur ett annat perspektiv kommer det nog gå. Det kommer nog gå att få folk att rida snyggare, att rida snällare.
 
Jag har inget bra sätt att avsluta det här inlägget på faktiskt. Eller jo, om nu alla bara läser det här jättenoga jag hänger inte ut någon. Och om ni får för er det, så ja, då hänger jag ut alla. Alla som någonsin suttit på en häst. Jag med tillräknat. Jag skriver bara mina egna åsikter och ni får skriva era. Jag skriver bara som jag tycker och känner. Jag hoppas att ni som känner igen er i samanhangen i texten tar åt er. Ta åt er och ändra er. Tänk lite extra innan ni skriver bortförklaringar. Hästen gör bara som du säger. För den är inlärd så.

Kommentarer
zuzanna

Ush vilka hemska bilder! :(

Svar: Tyvärr så är dem det :((
Linéa

2014-08-12 @ 11:55:54
URL: http://nattstad.se/zuzanna
Emma

Jag håller med dig till hundra procent att dessa bilder är helt absurda, för jag tycker det är långt i från okej att hålla på att dra hästen så mycket i munnen eller ha sånna starka bett, eller ha nosgrimmor som är alldeles för hårt spända osv osv. Meen jag måste bara försvara bilden på galopphästen (bild nr 2), tycker fortfarande inte om hur mycket hästen gapar för jag vet att den har ont, men någonting som alla "vanliga" hästmänniskor inte vet är att galopphästar är sjukt starka, dem flesta är mycket värre än en vanlig ridhäst. Jag rider i ett stall där dem har galopphästar och jag har varit med och tränat ett flertal gånger, vart med på en tävling, och kollat på andra där dem inte tävlat, och om ni bara visste hur jobbigt det är och hur mycket man får ta i för att få stopp på dessa hästar så tror jag inte ni hade haft samma tänk kring dem som ni har med alla "vanliga hästar". Jag säger inte att det är fel att tycka vad man vill, det är helt okej att göra men för alla dem som har väldigt mycket emot galopphästar, va inte så jätte dömande, för det är inte lätt att få stopp på dessa slags hästar och man måste ta i för att få det. ( nu är det så att jockeyna som tävlar galopp har mycket mer muskler än mig, men även om dem har det så har dem det svårt att få stopp på dem ibland också, om dem inte typ tar i som bara den i tyglarna, vilket dem flesta gör, därav att hästarna gapar väldigt mycket.)

Svar: Ja, det förstår jag! Skriver inget direkt om galopphästar, ville bara ha med bilder från "alla" grenar där det bevisas att ingen gren är direkt "bättre" :)
Förstår såklart, det är skillnad på en galopphäst än en dressyrhäst t.ex. även om folk hellre väljer dressyr än galopp eller trav då det ser värre ut med spöningar och ryckiga tygeltag än för hårt spända grimmor och skarpa bett :/
Linéa

2014-08-12 @ 12:21:09
Lina

Till en början kan jag direkt säga att det är hemska bilder ja!
Men sedan måste jag säga att även om du säger att personen som har detta kontot inte hänger ut personer så gör dem det ändå på ett visst vis för de lägger ut bilderna på hästarna, är det exempelvis en häst man känner till på grund av ryttaren så vet man direkt att det är den hästen och om ryttaren är bortklippt vet man ändå att det är den som ridit, hoppas du förstår vad jag menar.

Sedan måste jag få säga att jag är lite emot sådana här bilder då det absolut inte visar hela ritten, såg hela ritten ut såhär?
Var något på väg att hända eller har något hänt innan?
Det finns oftast en förklaring.
Du rider själv med bett på bilden ovan, har din häst aldrig gapat för du råkat dra lite hårt i munnen på den?

Jag har själv ett inlägg där jag skriver om just det med att hästar gapar.
Min egen häst har gapat på en tävling, är jag djurplågare för det? Nej absolut inte för det fanns en orsak till att hon gjorde det även om jag personligen inte ville att hon skulle göra det.
Saker händer snabbt, speciellt i hästvärlden.
Saker händer på sekunder, hästen tvärvänder och du hänger kvar i tyglarna, hästen stegrar och ryttaren är inte beredd osv osv.
Inga bortförklaringar utan bara att folk måste tänka lite mer än så, ibland finns det faktiskt förklaringar och bara för att en häst gapat på en bild betyder det inte att ryttaren som sitter på är en djurplågare.

Här har du mitt inlägg: http://linanilsson.horseworld.se/2014/07/11/inte-alltid-sa-snyggt/

Svar: Jag förstår exakt vad du menar, och du har helt rätt! Personen hänger för visso sig ut ryttaren genom att lägga upp bilden, men det jag menar är att det är inte därför hon lägger ut bilden. Inte för att smutts-kasta ryttaren. Utan att få folk att förstå hur illa det faktiskt ser ut.
Nu är det så att jag inte hänger ut ryttarna för att hästarna gapar för det är rätt i det du säger. Det kan hända vad som helst när som helst och man är inte beredd.
Jag tror du missförstått det lite, inlägget är inte riktat mot att ryttare sitter och drar i sina hästar. Det är skrivet till dem som sitter och försvarar dessa, med dåliga bortförklaringar. När dem inte ens vet vad som händer, vet hur ritten såg ut osv

Att hästar gapar är såklart av obehag, du själv skulle ju inte sitta och le när en metallstång pressas i munnen, du gör såklart motstånd. Och jag säger inte att det är fel, eller jo egentligen är ridning fel då det är en onaturlig sak för hästen.
Det kanske blev lite rörigt då jag går mot båda sätten. Jag rider fast jag är emot ridning. Men det jag menar är att man brukar ju se om det är så att ryttaren drar med mening för att vara elak än om en ryttare som råkar dra, när något oväntat händer.

Jag ville bara att folk skulle vara mer aktsamma och få reda på all info. Är det en taggad häst så har man ändå lite förstående om den gapar när ryttaren håller emot, men är den en normal-lugn häst, där ryttaren sitter och drar i munnen för att han eller hon tycker det blir bättre reagerar man starkare. Såklart.

Anyway, som sagt var inte inlägget riktat mot gapande hästar och djurplågeri, utan riktat till dem som sitter och försvarar i helt onödiga argumentationer.

Hoppas du förstod vad jag menade, bilderna var bara att folk skulle förstå reaktionerna. Dem reagerade ju mer när en turist satt upp än när en tävlingsryttare satt upp :)
Kram Linéa
Linéa

2014-08-12 @ 13:41:16
URL: http://linanilsson.horseworld.se
Lina

Förstår exakt vad du menar=)
Tack för förklaringen

Svar: Inga problem, tack för att du lämnade din åsikt! Man glömmer lätt bort alla delar när man skriver egna åsikter och inte har allt i åtanke!
Väldigt snygg hästar du har btw!
Kram
Linéa

2014-08-12 @ 15:46:53
URL: http://linanilsson.horseworld.se
Sanna & Josefine

Det som gör mig så fruktansvärt irriterad är att turisten ser ut att tycka det är så kul att göra illa hästen & att den stegrar. Suck suck suck.....

/Josefine

Svar: Tyvärr blir "ohästiga" människor för uppblåsta när dem sitter på en häst att även om den skulle börja blöda ur munnen skulle det vara "coolt" :///Linéa
Linéa

2014-08-13 @ 00:13:30
URL: http://skimmelston.blogg.se

Lämna en kommentar

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback